Gravel bike

Gravel bike

Letar du efter den ultimata mixen mellan en cyclocross och landsvägscykel så ska du välja en gravel bike. Tack vare deras tjockare däck får du perfekt grepp på skogs- och grusvägar. Dessutom är de försedda med MTB-växlar och utmärkta skivbromsar. Vidare är sadeln så pass skön att du kan cykla i flera timmar i sträck utan att få ont. Således går de att använda för både längre distanslopp och terräng – en gyllene mellanväg som en gravel bike är optimerad för. På grund av nämnda faktorer har många konsumenter fått upp intresset för denna heta trend.

Dock är utbudet brett på grund av de senare årens ökade popularitet. Därför har vi sammanställt en lista över bäst gravel bikes på marknaden. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes det viktigaste du behöver veta innan du gör ditt köp. Börja sålunda med att förkovra dig i guide nedan för att därefter välja den modell som passar dig bäst.

bäst gravel bike

Så väljer du en gravel bike

Innan du köper en gravel bike finns det några saker du ska veta om. För det första ska du tänka på att välja en modell med kvalitativa skivbromsar. För det andra måste du fundera över vilken däckbredd du vill ha utifrån dina behov. För det tredje bör du tänka på priset och välja en modell som varken är för billig eller för dyr. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du behöver tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

 1. Skivbromsar
  När du ska välja en gravel bike är det ytterst viktigt att du hittar en cykel som är försedd med riktigt bra skivbromsar. Fastän detta inte är ett krav så är är skivbromsar viktigt på grund av att de har breda däck som kan nå upp i en hastighet som kräver omedelbar respons från bromsarna. Dock kostar detta en hel del extra men om du vill prioritera säkerhet så ska du definitivt inte ignorera denna faktor i ditt val.
 2. Garanti
  På grund av att en gravel bike är en dyr investering så måste du välja en modell med lång garanti. Annars riskerar du att en komponent går sönder, och då står du handfallen utan möjlighet till ekonomisk ersättning. Dessutom ska du inte nöja dig med mindre än 1 års garanti. Hittar du inte detta så ska du försöka med en annan återförsäljare, för det är inte värt att köpa en så dyr cykel utan en förmånlig garanti.
 3. Pris
  En gravel bike kostar mellan 4000 – 40.000 kronor beroende på kvalitet. Väljer du en billig cykel så kommer kvaliteten bli lidande. Men väljer du en alldeles för exklusiv modell så är risken att du köper mer än vad du behöver. Av den orsaken rekommenderar vi att du försöker hitta en balans mellan pris och kvalitet. Är du osäker så läs recensionerna noggrant.

Fördelar med gravel bike

Det finns några grymma fördelar med en gravel bike. Först och främst går det att byta däck på den vilket gör att du kan omvandla cykeln. Dessutom är det en smart lösning för dig som vill cykla långt på landsvägar, men även varva detta med terrängkörning. Utöver dessa har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna.

 • Gör om till en fatbike
  En av de största fördelarna med en gravel bike är att du har möjligheten att byta ut däcken till större hjul och däck. På så vis kan du omvandla din cykel till en fatbike på bara ett par minuter.
 • Två-i-ett
  Istället för att köpa en separat landsvägscykel och en fatbike som har två olika användningsområden, kan du köpa en gravel bike i.o.m. att den är både och i ett paket. Därmed får du en två-i-ett-lösning som gör att du sparar pengar och utrymme.
 • Enkelhet
  På grund av att en gravel bike är försedd med färre komponenter än en fatbike så finns det färre delar som kan gå sönder. På så sätt är denna typ av cykel enklare och lättare att sköta om.
 • Utmärkt i terräng
  På grund av att ramen är tillverkad utifrån en geometri som gör ramen så robust och stabil som möjligt, lämpar sig denna typ av cykel perfekt för grövre terränger som t.ex. grus, jord och skog.
 • Mångsidig
  Orsaken till varför denna cykel är så mångfacetterad är på grund av dess däck. Genom de tjockare däcken kan du cykla på allt från plana underlag till kuperad terräng; leriga grusvägar och snirkliga skogsvägar. Därmed får du en allround-cykel som kan användas till allt möjligt.

gravel bike test

Nackdelar

Trots att fördelarna vida överträffar nackdelarna, finns det likväl några sämre aspekter av en gravel bike som vi tycker är viktigt att nämna.

 • Kostsamt
  En gravel bike kostar lite mer än en vanlig vägcykel. Orsaken är att det både är en terräng- och vägcykel i ett. Med andra ord får du alltså två cyklar till priset av ett. Detta innebär att du får betala lite extra, men å andra sidan så kan du använda cykeln i fler terränger.
 • Vikt
  Som en konsekvens av att en gravel bike är avsevärt mer robust är vanliga vägcyklar, väger de mer. Således kommer du tycka det är jobbigt att bära cykeln i längre sträckor – något som är viktigt för många att veta. Därmed är baksidan vikten, men det är också tyngden som gör cykeln robust och slittålig, så det är både positivt och negativt.

Skillnad mellan gravel bike och cyclocross

Den primära skillnaden mellan cyclocrosscyklar och gravel bikes är att den förra är avsedd för kortare och intensiva sträckor på leriga banor, medan den sistnämnda är gjord för både längre sträckor på landsväg samt grov terräng. Vidare har cyclocrosscyklar inte en lika bred ram vilket får följden att det inte går att sätta på tjocka däck. Dessutom är cyclocross inte lika bekväma då de inte är gjorda för längre sträckor. Slutligen har cyclocross en högre höjd på bottenfästet så de kan ta sig över hinder så som stenar och trappsteg på ett smidigt sätt.

gravel bike rea